Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Kula Ranga: super gaduła
Do³±czy³: 21 Cze 2005 Posty: 433 Sk±d: GdaÅ„sk
|
Wys³any: 19-08-2005, 16:40 Temat postu: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Wielu z was podczas rajdu słyszało moje zdanie na temat osób które robiły zdjęcia. Troszkę marudziłem że się ciągle zatrzymują itd. a jednak coś mnie w tym pociąga:) W związku z tym postanowiłem że spróbuje swoich sił i kupię sobię jakąś lustrzankę. Szkoda mi jednak wywalać kilkaset złotych na coś porządnego bo pewności nie mam że aparat nie wyląduje gdzieś na dnie szafy po miesiącu.
Dlatego proszę was o pomoc: jaki aparat wybrać na początek (tak do 200-300 zł.) Dzisiaj wpadł mi w ręke Zenit chyba o oznaczeniu 412 LS. Miał ktoś doczynienia z tym aparatem? Jeżeli jest ktoś taki to jak wrażenia? A może macie jakieś inne propozycje?
Z góry dziękuje za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
|
admin1 Site Admin
Do³±czy³: 14 Lut 2005 Posty: 2589 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 19-08-2005, 16:53 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Polecam Zenit TTL. Na allegro ok 50-70 zł, w komisach ok 100 zł.
Jak masz wiecej kasy to może Praktica - ja mam model MTL3 kupiłem za 270 zł razem z obiektywem szerokokątnym. Praktica jest lepsza niż Zenit. |
|
Powrót do góry |
|
|
Michu C Ranga: super gaduła
Do³±czy³: 15 Lut 2005 Posty: 382 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 20-08-2005, 00:08 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Dowolna Praktica z metalową migawką i światłomierzem. Zenit raczej nie, jeżeli już to tylko TTL |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wys³any: 20-08-2005, 17:00 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Jeżeli chodzi o aparaty Praktica to niewątpliwie macie rację, bo opinie o tych aparatach są naprawdę pozytywne. Tylko niestety cena ich jest dosyć wysoka i w sumie dokładając 100-200 zł można kupić jakiegoś Canona na allegro. Natomiast propozycja Zenita TTL podoba mi się - jeżeli nawet fotografowanie mnie nie wciągnie to tych 60 - 70 zł nie będe żałował. No a jeśli mi się spodoba robienie zdjęć zawsze można go obchnąć na allegro i rozglądnąć się za czymś porządniejszym (i droższym)
Aha jeszcze jedno. Może ktoś z was zrobił by taki mały "słowniczek". Chodzi mi o takie rzeczy jak np. przesłona, czas naświetlania, czułość i takie tam inne pojęcia przydatne takiemu laikowi jak ja |
|
Powrót do góry |
|
|
admin1 Site Admin
|
Wys³any: 23-08-2005, 11:01 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Kula napisa³: | Aha jeszcze jedno. Może ktoÅ› z was zrobiÅ‚ by taki maÅ‚y "sÅ‚owniczek". Chodzi mi o takie rzeczy jak np. przesÅ‚ona, czas naÅ›wietlania, czuÅ‚ość i takie tam inne pojÄ™cia przydatne takiemu laikowi jak ja |
Na początek Zenit TTL za małą kase to dobty wybór.
a słownik... ja z lenistwa znowu zaGooglałem no i
http://www.fotograf.fir.pl/dodatki/slownik.php
czas naświetlania - okres czasowy, podczas którego trwa działanie światła na papier światłoczuły, zwany też ekspozycją lub czasem migawki w odniesieniu do zdjęć. Występuje podczas fotografowania, kopiowania oraz powiększania. Do odmierzania czasu przy fotografowaniu służą migawki, przy kopiowaniu i powiększaniu czasomierze naświetleń; może być też odmierzany "na wyczucie", za pomocą odliczania lub stopera (zegara), zwłaszcza przy kopiowaniu i powiększaniu, kiedy stosowane są dość długie czasy naświetlania. Zależy od kilku podstawowych czynników: wielkości przysłony, warunków świetlnych, stopnia światłoczułości materiały fotograficznego, wartości tonalnej i barwy fotografowanego przedmiotu, stosowanego wywoływacza i sposobu wywołania, zamierzonego efektu końcowego. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wys³any: 26-08-2005, 10:26 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
A jednak Zenit Dostałem można powiedzieć w prezencie aparat Zenit 312m. Jest to jeden z nowszych modeli Zenita i mam nadzieję że będe usatysfakcjonowany ze zdjęć nim zrobionych.
A tak przy okazji:
od czego zależy ustawienie przesłony i czas naświetlania |
|
Powrót do góry |
|
|
admin1 Site Admin
|
Wys³any: 27-08-2005, 09:53 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Kula napisa³: | od czego zależy ustawienie przesÅ‚ony i czas naÅ›wietlania |
od światła... czy jest jasno czy ciemno...
Np jak jest ciemno to przysłone otwierasz (np wartosc 2) i także czas naswietlenie (otwarcia migawki) wydłyżasz (np 60, czyli 1/60 sekundy).
Tak kombinujesz ustawieniami przysłony i czasu aby swiatłomierz prawidłowo wskazywał. Także od ustawien przysłony zależy głębia ostrości.
Jak chcesz pożycze Ci na CD kurs fotogrfii National Geographic... ale to na GG pogadamy jak chcesz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wys³any: 27-08-2005, 17:47 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Dla wszystkich początkujących polecam następującą stronę: http://republika.pl/goforit/ . Znajdziecie na niej wszystkie informacje, które są na początku niezbędne. Wszystko opisane przyjaznym językiem, liczne tabele, przykłady zdjęć itd. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wys³any: 29-08-2005, 18:21 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Mam pytanko:
Chodzi mi o ustawienia aparatu. Np. jeżeli ustawiam długość (czas ) naświetlania w jakimś tam świetle na 1/500 i przesłonę na 5,6 światłomierz wskazuję mi że jest ok. Ale jeżeli ustawię długość na 1/60 i przesłone na 16 to też jest ok (w tych samych warunkach). Jednak domyślam się że efekt taki sam nie będzie. No więc bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki: Jaka jest różnica? (domyślam się że będzie to coś związane ze wsponianą wcześniej głębią ostrości) |
|
Powrót do góry |
|
|
admin1 Site Admin
|
Wys³any: 29-08-2005, 20:45 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Tak... to włąsnie bedzie inna głebia ostrości... im mniejszy otwór przysłony tym większa głębia ostrości. Np przy 16 mój obiektyw pokazuje głębie ostrości np od 2 m do nieskończoności. A przy przysłonie 4 juz np od 10 m do niesk (w zależności jak ustawiona ostrość). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wys³any: 29-08-2005, 21:24 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Dzięki za pomoc. Muszę wam powiedzieć, że chyba to fotografowanie mnie wciągnie. Zobaczymy co będzie po wywołaniu pierwszego filmu Mam nadzieję, że efekty mnie jeszcze bardziej zmotywują. Aha jeszcze jedno: jaką lampę wybrać do Zenita? Wiem że niektórzy z was używają aparatów tej marki, więc mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc |
|
Powrót do góry |
|
|
weroni_ka Ranga: nowicjusz
Do³±czy³: 04 Pa¼ 2007 Posty: 7
|
Wys³any: 11-11-2007, 18:51 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Hm, techniczna sztuka ustawienia aparatu to chyba jednak połowa sukcesu, ważne jest jeszcze dobre oko, umiejętność wyłapywania sytuacji lub pleneru, czyli znajdowanie tematu. Ale i tego można się nauczyć, choćby oglądając wystawy, albumy itp. Swego czasu na tv Planet emitowali sprawozdanie z konkursu fotograficznego World Press Photo, gdzie momentami analizowano konkursowe prace. Lubie oglądać takie rzeczy, bo przy okazji że człowiek popatrzy jak robią to inni, to jeszcze się czegoś nauczy.
|
|
Głowa Ranga: super gaduła
Do³±czy³: 04 Maj 2005 Posty: 1622 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 11-11-2007, 20:11 Temat postu: Re: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Dokładnie. Oprócz spraw technicznych, ważne w fotografowaniu jest wzrok, w istocie odgrywa decydującą role przy robieniu świetnego zdjęcia. Dobrze jest zwrócić uwagę na dostępność światła, jak dany obiekt fotografowany jest oświetlony (z której strony pada światło, jak silne jest itd.) |
|
Powrót do góry |
|
|
Pepech Ranga: użytkownik
Do³±czy³: 28 Mar 2006 Posty: 57 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 09-12-2007, 19:52 Temat postu: Jaki aparat na poczÄ…tek? |
|
|
Postanowiłem udzielić krótkiej odpowiedzi na pytanie z tematu:
Jaki aparat na poczÄ…tek?
LUSTRZANKĘ!!
Na początek lustrzankę, i na koniec lustrzankę Chyba że któś ma ochotę na dalmierzowca albo średni format.
Tak czy inaczej, warto kupić jakąkolwiek, anlogową lub cyfrową, byleby dało się zmienić obiektyw i migawka odpalała w odpowiednim momencie
A polecam gta 5 download- warto zagrać. _________________ Tomorrow never dies :] |
|
Powrót do góry |
|
|
|