|
Forum Turystyczne Warmii i Mazur www.ft.mazury.pl - PTTK, AKT, GRAN, 4R, ZHP
|
Witaj na naszym Forum. Nie krępuj się i wypowiadaj się (nie ograniczaj się tylko do przeglądania).
Zapraszamy także do
Gazety Turystycznej
oraz na nasz
Czat
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
z_maria
Do³±czy³: 23 Lip 2007 Posty: 2
|
Wys³any: 23-07-2007, 13:39 Temat postu: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Cześć, jestem dziewczyną z gór, dokłądnie z Karkonoszy i od zawsze marzylam aby wybrać się w Mazaury. W te wakacje mam okazję ziścić swoje marzenie lecz nie do końca wiem jak i gdzie wrato pojechać. Możliwości i miejsc jest tak dużo, iż cięzko jest mi się zdecydować i wybrać coś konkretnego zwlasza ze jedynym moim żródlem informacji są strony internetowe i flodery. Niestety nie znam tez nikogo, kto znałby Mazury lub był tam i móglby mi polecić jakieś konkretne miejsce. Plan jest taki, że chaiałbym wybrać się z grupką 5-7 znajomych poleniuchowac nad wodą i poobcować z warminsko-mazurska przyroda jednakże kontakt z takimi rozrywkami jak puby i cluby bylby tez pozadany. Jeśli chodzi o noclegi to domek letniskowy lub prwatne kwatery. Aha i jeszecze nasze fundusze sa raczej obliczane w kategoriach studenckich . więc jesli ktos zna Mazury byla tam i może mi pomoc udzieli jakis dobrych rad i wsakzówek to bardzo, bardzo prosze. |
|
Powrót do góry |
|
|
admin1 Site Admin
Do³±czy³: 14 Lut 2005 Posty: 2589 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 23-07-2007, 16:07 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
moze IÅ‚awa - pole namiotowe przy Jez.Jeziorak
albo Gizycko - i tu albo pole namiotowe albo nocleg w Twierdzy Boyen
jest tez duzo niedrogich gospodarstw agroturystycznych...
jak wybierzesz sobie miejsce to moge podpowiedziec co warto zobaczyc
jedziecie samochodem? czy rowery zabieracie? |
|
Powrót do góry |
|
|
z_maria
Do³±czy³: 23 Lip 2007 Posty: 2
|
Wys³any: 23-07-2007, 21:32 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Zdecydowaliśmy się na Giżycko a nasz transport to pociąg wiec niestety raczej nie bedziemy brac ze soba rowerów :wink: |
|
Powrót do góry |
|
|
Milan Ranga: super gaduła
Do³±czy³: 17 Lut 2005 Posty: 615 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 24-07-2007, 21:30 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Do pociągu można zabrać i rower. wiem że niektóre połączenia nawet maja specjalne wagony na rowery, a dodatkowy bilet na rower to tylko kiilka złotych |
|
Powrót do góry |
|
|
Premnathan Ranga: użytkownik
Do³±czy³: 12 Kwi 2007 Posty: 72 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 30-07-2007, 13:04 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Nie wiem, czy nie piszę za późno, ale odpowiem.
Na pierwszy raz Giżycko to chyba najlepszy wybór, a już na pewno jeden z najlepszych. Są bezpośrednie pociągi z Wrocławia, któryś z nich powinien mieć wagon do przewozu rowerów. Jeśli nie, to w Giżycku powinna znaleźć się wypożyczalnia.
Co polecam:
- W Giżycku oczywiście Twierdza Boyen.
- Kompleks Mamr, szczególnie południowa część z Darginem, Kisajnem i Dobskim. Tu praktycznie wzdłuż całego brzegu jest ciekawie. Tylko nie jedźcie do Głazowiska Fuledzkiego, bo ja tam dwa razy próbowałem dotrzeć i nie dotarłem, i wiem że inni też mieli z tym problemy.
- Niegocin.
- Wilczy Szaniec w Gierłoży pod Kętrzynem, była kwatera Hitlera. W pobliżu Mamerki, kwatera bodajże Himmlera.
- Puszcza Borecka, wyjątkowo dzika i przepiękna. Niestety ciężko tam się dostać nie mając samochodu.
- Dobrze by było przepłynąć się stateczkiem do Węgorzewa lub Mikołajek, niestety jest to kosztowna impreza.
Zamek w Rynie mnie osobiście się nie podoba, ale jestem raczej wyjątkiem z tą opinią.
Poza tym nie wiem, czy wszyscy by się ze mną zgodzili, ale moim zdaniem na Mazurach wszędzie, gdzie pójdziesz, spotkasz coś ciekawego.
Może podzielisz się wrażeniami jak wrócisz?
Miłego pobytu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Hamlet Ranga: nowicjusz
Do³±czy³: 14 Sie 2007 Posty: 9
|
Wys³any: 19-08-2007, 19:51 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Giżycko to dobry wybór dla ludzi, którzy lubią baaarzo aktywny wypoczynek. Jeśli ktoś poszukuje ciszy i spokoju, to zdecydowanie nie polecam... _________________ Jeżeli krÄ™ci CiÄ™ nurkowanie - skafander i gÅ‚Ä™bina, zajrzyj ![/url] |
|
Powrót do góry |
|
|
Hamlet Ranga: nowicjusz
Do³±czy³: 14 Sie 2007 Posty: 9
|
Wys³any: 09-09-2007, 10:51 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Jeśli Mazury to i Warmia :) Zapraszam do Jezioran. _________________ Jeżeli krÄ™ci CiÄ™ nurkowanie - skafander i gÅ‚Ä™bina, zajrzyj ![/url] |
|
Powrót do góry |
|
|
MaLeNkA Ranga: super gaduła
Do³±czy³: 18 Kwi 2005 Posty: 390 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 15-09-2007, 17:04 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
A ja proponuję mój domek letniskowy Znajduje się w miejscowości Rentyny - ok. 25 km od Olsztyna w stronę na Morąg. Dookoła jest dużo zieleni- łąki, las, jezioro.Jest wypożyczalnie sprzętu wodnego, bilard, sklep. Można nawet napić się mleka prosto od krówek 5 km od Rentyn znajduje się Gietrzwałd ze słynną Karczmą Warmińską i Sanktuarium Maryjnym. Według mnie to idealne miejsce na spędzenie wakacji i wypoczynek. Ludzie, którzy byli w naszym domku i w Rentynach chętnie tam wracają na drugi rok. _________________ "Spełnienie Własnej Legendy jest jedyną powinnością człowieka. Wszystko jest bowiem jednością.
I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu."
- Paulo Coelho |
|
Powrót do góry |
|
|
gio17
Do³±czy³: 27 Lis 2007 Posty: 1 Sk±d: Samborowo
|
Wys³any: 27-11-2007, 15:44 Temat postu: Góra Dylewska |
|
|
Witam. Ja proponuje park krajobrazowy wzgórz dylewskich, przepiekne tereny. Zimą warto wybrac sie na narty, polecam Czubatke:).Wędrówki pisze po parku, a także rowerem można naprawde spedzić bardzo miło czas.Polecam!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
MagiczneMiejsca Ranga: nowicjusz
Do³±czy³: 13 Sie 2012 Posty: 5
|
Wys³any: 13-08-2012, 13:11 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Nie mam zielonego pojęcia o tym miejscu, co polecacie dla nowicjuszy? |
|
Powrót do góry |
|
|
Premnathan Ranga: użytkownik
Do³±czy³: 12 Kwi 2007 Posty: 72 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 27-08-2012, 12:24 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
Zależy jakie nowicjusz ma zamiary. Bo jeśli poznać region dogłębnie, to niech po prostu zacznie chodzić nie czekając na polecenia. Wszędzie można znaleźć coś ciekawego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Paula86 Ranga: nowicjusz
Do³±czy³: 16 Kwi 2013 Posty: 9
|
Wys³any: 29-04-2013, 07:58 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
to jakie te atrakcje w Giżycku? |
|
Powrót do góry |
|
|
s_spa Go¶æ
|
Wys³any: 14-05-2013, 07:04 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
o tak Giżycko to jest to, każdy znajdzie coś dla siebie |
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwia71
Do³±czy³: 23 Wrz 2013 Posty: 1 Sk±d: Ostrowiec Åšw.
|
|
Powrót do góry |
|
|
dzoana_de Go¶æ
|
Wys³any: 23-10-2013, 13:29 Temat postu: Re: Gdzie w Mazury? ProÅ›ba o rady i wskazówki |
|
|
A ja się wciąż będę upierać, że Ełk jest o wiele ładniejszy i o wiele bardziej urokliwy od Giżycka. Może nie ma w nim żeglownych jezior, ale jeżeli ktoś nie jedzie stricte na żagle, to zdecydowanie powinien przemyśleć ten wybór! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
Hotele na Mazurach ,
polecamy imprezy
Olsztyn Aktywnie dla każdego turysty,
dobre
Domki na Mazurach, tematyczne i ciekawe spotkania TRAMP w Olsztynie.