|
Forum Turystyczne Warmii i Mazur www.ft.mazury.pl - PTTK, AKT, GRAN, 4R, ZHP
|
Witaj na naszym Forum. Nie krępuj się i wypowiadaj się (nie ograniczaj się tylko do przeglądania).
Zapraszamy także do
Gazety Turystycznej
oraz na nasz
Czat
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Głowa Ranga: super gaduła

Do³±czy³: 04 Maj 2005 Posty: 1622 Sk±d: Olsztyn
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pazaur Ranga: użytkownik

Do³±czy³: 19 Cze 2006 Posty: 53 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 21-06-2006, 11:52 Temat postu: Re: Kolejny nieprzemyÅ›lana ustawa? |
|
|
Przenieśmy dyskusję z SB na forum - będzie wygodniej. ;)
Odnośnie wieku minimalnego dla posiadacza patentu żeglarza to ustawa nic nie zmieniła zaś patenty dla 12 - 15 latków są głównie dla młodzieży zrzeszonej w klubach. Oczywiste jest, że nikt nie powierzy takiego Janmora czy Soliny 13 letniemu dziecku. Większość dużych firm czarterowych nie powierzy ich nawet 17 latkom z patentem (mimo, że teoretycznie wolno im dowodzić bez nadzoru), chyba, że będą w towarzystwie osób dorosłych (chodzi tu głównie o ewentualne problemy z firmami ubezpieczeniowymi).
Ogólnie rzecz biorąc nowa ustawa jest dobra. Liberalizacja uprawnień, uwzględnienie poprawek zgłoszonych przez środowiska żeglarskie. Jedynym nieco dziwnym zapisem jest wymóg wypływania 100h po wodach pływowych przy staraniu się o uprawnienia sternika, ale to da się przeboleć. Najważniejsze jest to, że wreszcie została uregulowana sprawa patentów, bo przez kawał czasu w Polsce wszystkie "stare" patenty oraz patenty zagraniczne miały praktyczną wartość makulatury. Stare były nieważne a dla nowych nie było przepisów wykonawczych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Głowa Ranga: super gaduła

Do³±czy³: 04 Maj 2005 Posty: 1622 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: 21-06-2006, 12:10 Temat postu: Re: Kolejny nieprzemyÅ›lana ustawa? |
|
|
Nie mówie, że cała ustawa jest zła, ale do ideałów nie należy. Co do młodzieży to mnie przekonałeś, tylko mam nadzieje, że wymagania na poszczęgólny patent będą odpowiednie i nie będzie tam żadnych przekrętów, choć znająć nature ludzką, tego się nie uniknie.
Na SB pytałeś, czy jestem zrzeszony i startuje w regatach. Mogę ci powiedzieć, że książeczkę i patent mam, ale wiązałem się z organizacjami, które zajmowały się głównie uprawianiem turystyki żeglarskiej, więc nie miałem jeszcze okazji się ścigać. Jedynie brałem udział w regatach po ukończeniu kursu na żeglarza jachtowego, które został przeprowadzony w ostatni dzień obozu żeglarskiego.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
Hotele na Mazurach ,
polecamy imprezy
Olsztyn Aktywnie dla każdego turysty,
dobre
Domki na Mazurach, tematyczne i ciekawe spotkania TRAMP w Olsztynie.